Predstavljena knjiga posvećena Elsi Bragato

U petak, 13. svibnja 2022. godine na ljetnoj pozirnici gradske knjižnice u Malom Lošinju predstavljena je knjiga Elsa, Lošinj ti se zahvaljuje = Elsa, Lussino ti ringrazia koja je 2021. godine objavljena u suizdavaštvu Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj i Zajednice Talijana Mali Lošinj.

Knjiga je posvećena spisateljici Elsi Bragato, rođenoj 1908. godine u Malom Lošinju, a preminuloj 2004. godine u Trstu. U rodnom je mjestu našla prvo zaposlenje profesorice crtanja i engleskog jezika u Pomorskoj školi, a zatim je, otišavši u Italiju 1948. godine, u Trstu poučavala engleski i talijanski jezik. Za list Voce Giuliana pisala je priče i zapise o rodnom zavičaju koji su kasnije objavljeni u 4 knjige: Una volta, a Lussin (izdana 1974.), Arie di Lussino (1978.), Lussin, sempre Lussin (1981.) i Lussino ti saluto (1990.). Njene priče prožete su ljubavlju i nostalgijom za Malim Lošinjem iz kojeg je svojevoljno otišla nakon promjene državne vlasti napustivši obitelj i prijatelje, no svoj rodni zavičaj nikada nije istinski ostavila nego ga je uvijek nosila u srcu. Budući da njeno djelo nije još kritički istraženo i valorizirano, ova knjiga doprinos je poznavanju njenog lika i djela.

Knjiga se najvećim dijelom zasniva na diplomskom radu Ksenije Benvin Medanić koja je i govorila na predstavljanju, a uz nju sudjelovali su urednik knjige Julijano Sokolić, predsjednica Katedre Olivela Franko, predsjednica Zajednice Talijana Anna Maria Saganić i profesorica talijanskog jezika Isabel Bani. Program su glazbom obogatile članice ženskog zbora Vittorio Craglietto uz pratnju Antonele Kunde na klaviru.

 

Joomla templates by a4joomla