Predstavljanje knjige prof. Pinellija u Veneciji

Unatoč dobroj volji i trudu, Covid-19 uzeo je svoj danak i reducirao mnoge aktivnosti Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj  2020. i 2021. godine. Među planovima naše udruge koja će ove godine proslaviti 35 godine neprekinutog djelovanja svakako je bilo i predstavljanje dvaju izdanja koja su, iako nevelika obimom, tražila zasebnu pažnju i organizaciju.

Prvo je izdanje dvojezične knjige prof. Francesca Pinellija, koji je opisao svoje uspomene na boravak u Malom Lošinju, dok je bio nastavnikom talijanskog  jezika na Pomorskoj školi između 1939. i 1943. godine prošlog stoljeća, u knjižici Lussinpiccolo/Mali Lošinj, tiskane kao 15. svezak Zavičajne biblioteke.  Knjigu od 148 stranica je s talijanskog na hrvatski preveo Roman Karlović iz Rijeke, a uredio Bernard Balon. Pripremljena je i tiskana u Grafici Helvetica d.o.o. u Rijeci 2019. godine.

Druga knjiga je također dvojezična, ali njemačko/hrvatska jer se radi o doktorskoj disertaciji Mate Tentora iz Cresa Der čakavische dialekt der Stadt Cres (Cherso)/Čakavski dijalekt grada Cresa koju je obranio u Beču 1907. godine. Iznimno složen jezik prevela je na hrvatski Nikolina Pašalić, a uredio Bernard Balon kao 16. knjigu Zavičajne biblioteke. Grafička priprema i tisak također su djelo Grafike Helvetica d.o.o. iz Rijeke. Ova knjiga ima samo 73 stranice i nije dosad predstavljena u Cresu.

Zahvaljujući brizi i nastojanju prof. Patrizie Lucchi Vedaldi, nerezinskih korijena, a stanom u Veneciji, održano je predstavljanje knjige prof. Pinellija u tamošnjoj Pomorskoj školi „Sebastiano Venier“ u kojoj je profesor Francesco Pinelli predavao dugo godina talijanski jezik i književnost, a kojeg pamte danas već ostarijeli njegovi učenici što ga sačuvaše u dragom sjećanju. Bilo je to u utorak 17. svibnja pred stotinjak osoba , mahom učenika i nastavnika spomenute škole. Prof. Germana Daneluzzi iz Associazione Civica Lido di Venezia Pellestrina pročitala je i pozdrav Julijana Sokolića, u ime izdavača, kojim je pozvao obje škole, i malološinjsku i venecijansku, na bližu suradnju u spomen na zajedničkog profesora. O knjizi i nekadašnjem profesoru govorile su zamjenica ravnatelja škole  Giovanna Diana i prof. književnosti Dora Berton. Nekadašnji Pinellijevi učenici dobili su na dar primjerak njegove dvojezične knjige od strane naše Katedre, koja je tako imala i prvo predstavljanje jednog svojeg izdanja u inozemstvu. 

Za ovu prigodu objavljujemo prvi put sliku prof. Pinellija koju je pronašla prof. Lucchi Vedaldi među njegovom sačuvanom dokumentacijom. (Julijano Sokolić)

Joomla templates by a4joomla