Održana svečana skupština povodom 35 godina od osnutka

Na prvi dan proljeća, u utorak, 21. ožujka 2023. godine u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju održana je godišnja skupština Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, ujedno i svečana povodom 35. godišnjice od njenog osnutka koja se navršila 31. listopada 2022. godine. Skupština je započela glazbom na mijehu u izvedbi Daria Kučića, nakon čega je Avelina Damijanjević Draguzet izvela svoju pjesmu Moja zemja. Skupštinu je otvorila predsjednica Olivela Franko, pozdravivši i u ime zaslužnih članova Katedre koji nisu bili u mogućnosti doći, dugogodišnje predsjednice Margite Nikolić i dugogodišnjeg tajnika Bernarda Balona. Na početku su skup pozdravili i obljetnicu čestitali gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i gradonačelnik Cresa Marin Gregorović.

Službeni dio započeo je izborom radnog predsjedništva, zapisničarke i ovjerovitelja zapisnika te usvajanjem dnevnog reda, nakon čega je predsjednica Olivela Franko izložila izvješće o radu za 2022. godinu, a Rosemari Grce izložila je financijsko izvješće. Zatim je predsjednica iznijela prijedlog programa rada za 2023. godinu: od 24. do 26. ožujka raznovrsnim programom u Cresu će se obilježiti 30. obljetnica od tiska Muke Franića Vodarića Crisanina, izvorno rukopisa s kraja 17. ili početka 18. stoljeća. Knjigu je 1993. godine objavila Katedra Čakavskog sabora Cres-Lošinj koja je suorganizatorica i ovog događanja, a glavna organizatorica i voditeljica programa je Iva Maričić. Povodom Noći knjige, 21. travnja, u gradskoj knjižnici i čitaonici održat će se predstavljanje knjige Andro Vid Mihičić: život i djelo, autorica Eleonore Šintić-Russin i Martinele Mužić. Na jesen je predviđeno održavanje večeri poezije otočnih čakavskih pjesnika. Predviđeno je i predstavljanje rječnika nerezinskog govora koje će se održati u organizaciji Društva sv. Frane Nerezine – New York, kolektivnog člana Katedre. U planu je izdavanje knjige Julijana Sokolića, Sjećanja na ljepote stvaranja, o zaslužnim pojedincima iz Malog Lošinja. Na prijedlog Julijana Sokolića u članstvo je primljena Zavičajna udruga „Magriž“ iz Martinšćice, na čemu se zahvalio predsjenik udruge Ivo Saganić. Sve točke dnevnog reda jednoglasno su prihvaćene.

Nakon toga riječ je preuzeo dr. sc. Juljano Sokolić koji se prisjetio osnutka Katedre 1987. godine. Prva predsjednica bila je Margita Nikolić, a Predsjedništvo su činili još Rade Manzoni, Marija Rogić (oboje u međuvremenu preminuli), Bernard Balon i Julijano Sokolić koji je bio predsjednik u razdoblju od 2007. do 2020. godine. U vitrini su bila izložena sva izdanja Zavičajne biblioteke, ukupno 17, najznačajnije Katedrine djelatnosti. Posljednja točka dnevnog reda bila je podjela zahvalnica ustanovama, udrugama, tvrtkama i pojedincima s kojima je Katedra ostvarila uspješnu suradnju.

Skupštinu su uveličale polaznice osnovnoškolske sekcije Mali čakavčići: Ana Jelić recitirala je pjesmu Tee Vuljan, Noć, i vlastitu pjesmu Ja i moja nona, a Maša Mihailović pjesmu Žerna Valtera Mužića. Voditeljica sekcije, prof. hrvatskog jezika Barbara Karčić-Pozerina, izvela je pjesmu Kako ste pasali, učenika Vite Bonića Graše, koja je dobila priznanje i uvrštena je u zbirku Čakavčići pul Ronjgi. Skup je završio zvucima mijeha Daria Kučića i pjesmom Kuća do zlata Aveline Damijanjević Draguzet.

Joomla templates by a4joomla