30 godina od tiska Muke Franića Vodarića

Iva Maričić i Bernad Balon (foto: W. Salković)Ove je godine navršeno 30 godina od tiska Muke Franića Vodarića u nakladi Katedre Čakavskog sabora Cres-Lošinj, a tim je povodom od 24. do 26. ožujka u Cresu održan bogat trodnevni program. 

Punim imenom Pisna od Muke Gospodina našega Isukarsta po Matiji, Marku, Luku i Jivanu zložena u pisni po Franiću Vodariću Crisaninu naravi težaške kopaške, rukopis je nastao u prvoj polovici 18. stoljeća, a uz prikaz Isusove pasije rukopis sadržava i molitve, himne, zazive i pjesme. Jezik je čakavski, u pismu prevladava latinica, no ima i glagoljice te ćirilice. Godine 1949. rukopis je pronašao akademik Branko Fučić u jednoj kući u staroj creskoj jezgri, međutim moralo je proteći gotovo pola stoljeća da se objavi i približi široj javnosti. Rukopis je tiskan 1993. godine kao 7. knjiga Zavičajne biblioteke. Uz izvorne tekstove, knjiga sadrži i priloge koji cresku Muku smještaju u jezični, kulturni i povijesni kontekst. Transliteraciju Pisne od Muke i Versi od žalosti obavio je jezikoslovac Kuzma Moskatelo koji je i autor priložene studije Cresko prikazanje. Ostale pjesme i molitve transliterirao je Bernard Balon koji je ujedno i urednik izdanja. Uvod je napisao akademik Branko Fučić, a dr. sc. Anton Benvin napisao je prilog Biblijske i teološko liturgijske referencije u Pisni od Muke Franića Vodarića. 

Otvorenje programa obilježavanja 30. obljetnice tiska održano je u petak, 24. ožujka na Šetalištu 20. travnja, a tom je prilikom predstavljena i izložba fotografija s uprizorenja Muke u Cresu 1994. godine, autora Đanina Sučića Mornarića, uz popratni tekst Ive Maričić, ujedno i glavne organizatorice manifestacije. Program je nastavljen priredbom i izložbom učeničkih radova u Osnovnoj školi Frane Petrića, a pripremljen je u sklopu školskog projekta pod voditeljstvom vjeroučiteljice Dubravke Buničić. U subotu, 25. ožujka, u Palači Moise održan je prigodni skup na kojem su govorili dr. sc. Franjo Velčić s temom Muka Franića Vodarića Crisanina – sastavnica hrvatske pasionske baštine, Marijana Dlačić s temom Bratovštine Presvetog Sakramenta i bratovštine Dobre Smrti (za Duše u Čistilištu) na cresko-lošinjskom otočju, urednik izdanja Muke Bernard Balon prisjetio se svoje suradnje s Brankom Fučićem, doc. dr. sc. Saša Potočnjak s Filozofskog fakulteta u Rijeci govorila je o jezičnim aspektima rukopisa Muke, a prof. dr. sc. Ivan Lupić, također s Filozofskog fakulteta, govorio je o scenskim prikazanjima Isusove muke kroz povijest. Program je uveličala ženska klapa Teha. U drugom dijelu programa prikazana je televizijska adaptacija scenskog uprizorenja Muke koje je na pozornicu postavljeno godinu dana nakon izlaska knjige, a u kojem su, uz poznate hrvatske glumce, sudjelovali i pripadnici kazališta JAK iz Malog Lošinja. Nakon prikaza televizijske adaptacije svoja sjećanja s rada na predstavi podijelili su redatelj uprizorenja Radovan Marčić i glumac Vedran Mlikota koji je igrao ulogu Isusa. Program je završio u nedjelju, 26. ožujka, koncertom Parnassia Militia u izvedbi ansambla Projekt Lazarus u župnoj crkvi svete Marije Velike. Suorganizatori obljetnice su, uz glavnu organizatoricu Ivu Maričić i KČS Cres-Lošinj, Grad Cres, Primorsko-goranska županija, OŠ Frane Petrića Cres, Samostan sv. Frane Cres, Palača Moise Sveučilišta u Rijeci, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, RiMah – Centar za istraživanje srednjovjekovne baštine Jadrana Sveučilišta u Rijeci, udruga Pasionska baština iz Zagreba i Creski muzej. 

 

 

Joomla templates by a4joomla