Pinčić - svjedok povijesnih obrata

U spomen na pjesnika, novinara i putopisca Nika Pinčića (1902.-1967.), u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju održana je književna večer, repriza one održane u prosincu u Ćunskom.

Pod nazivom "Mikulin život", nakon uvoda Julijana Sokolića iz Katedre Čakavskog-sabora Cres-Lošinj i Armide Vlašić iz Gradske knjižnice, Pinčićeve su stihove interpretirali članovi lošinjskog Kazališta "Josip A. Kraljić" - Lučano Nikolić, Boris Šegota i Yvonne Vidulić, uz klavirsku pratnju Gordane Šegota, koja je ovim povodom prvi put podarila glazbu nekima od stihova svestranog autora.


Najveća je vrijednost Pinčićevih stihova dokumentarna - u već praktično posve izumrlom govoru rodnog Ćunskog ovjekovječio je ljude, rad, običaje, patnje, radosti, podrugivanja i strahove otočana - svojih suvremenika, s kojima je za svojega životnog vijeka podijelio onoliko povijesnih obrata, koliko ih raniji naraštaji zajedno nisu doživjeli.

Ovom je prilikom otvorena i izložba koju čine preslike Pinčićevih pjesama i novinskih članaka, ali i zapisi o njegovom životu i djelu iz pera drugih autora. Oni koji nisu mogli doći u utorak, kao i oni koji žele ponovo čuti Pinčićeve stihove, to mogu u srijedu u 19 sati na istom mjestu.

(izvor: Otoci.net)

Joomla templates by a4joomla