Elsa, nećemo te zaboraviti

Dužnost je i programska zadaća Katedre Čakavskog sabora Cres – Lošinj voditi brigu o novim, ali i o starim, ponekad zaboravljenim imenima iz otočnog kulturnog kruga, koji su svojim djelovanjem svih zadužili, ostavljajući za sobom svoj trud i ljubav za rodnim krajem. Jedna od takvih sada već skoro zaboravljenih osoba je talijanska nastavnica i spisateljica Elsa Bragato, rođena u Malom Lošinju 8. studenog 1908. godine, a umrla u Trstu 13. prosinca 2004. godine. Pokopana je u Trstu, a onda prenesena u grobnicu svojih roditelja na sumartinskom groblju u Malom Lošinju 21. srpnja 2016. godine. 

Elsa Bragato se osposobila za učiteljicu engleskog jezika, a znala je i lijepo crtati. Odselila je u Italiju 1948. te uglavnom živjela do smrti u Trstu. Nije se udavala niti imala djece te je, zbog gubitka vida, zadnje godine života provela u jednoj ustanovi za slijepe osobe. 

Zahvaljujući vrijednom, zapravo sjajnom istraživačkom diplomskom radu Ksenije Benvin Medanić obranjenom na Sveučilištu u Zadru, sačuvani su svi relevantni podaci o Elsinu životu pa se moglo tiskati dvojezičnu proširenu monografiju naslovljenu ELSA, LUSSINO TI RINGRAZIA – ELSA, LOŠINJ TI SE ZAHVALJUJE kao 17. knjigu Zavičajne biblioteke Katedre Čakavskog sabora Cres  Lošinj. Izdanje je uredio Julijano Sokolić, prevodila oba jezika Melita Sciucca, a svoj hrvatski prilog dopisao Milan Rakovac. Za znakovit likovni i tekstualni doprinos izdanju zahvaljujemo Riti Cramer Giovannini koja je uvijek spremna na suradnju.

Knjiga sadrži uvodnik urednika, izbor iz diplomskog rada Ksenije Benvin Medanić, Život između sjećanja i stvarnosti, osvrt Sergia De Luyka u Elsinim sabranim djelima, komentar Milana Rakovca i opis povratka Else Bragato na otok rođenja.

Spisateljica Elsa Bragato tiskala je četiri knjige svojih kratkih i sjetnih spomen zapisa na Lošinj i njegove ljude i običaje, koje su tiskane pod naslovima UNA VOLTA, A LUSSIN...(1974), ARIE DI LUSSINO (1978), LUSSIN, SEMPRE LUSSIN (1981) i LUSSINO, TI SALUTO (1990). Njene priče su jednostavne, razumljive i bogate duhom pametne osobe koja je u iseljeništvu sačuvala mnoge uspomene na lošinjsku svakodnevnicu, a u  kojima su sačuvani mnogi detalji opisa mjesta i osoba, jezika, običaja i povijesnih činjenica o prošlom i turbulentnom dvadesetom stoljeću. 

Čim epidemiološki uvjeti dozvole knjiga će se i svečano predstaviti u Malom Lošinju.  (Julijano Sokolić)

 

Joomla templates by a4joomla