Objavljen "Nerezînski beseduâr: rječnik govora Nerezina na otoku Lošinju"

U prosincu 2023. godine Sveučilište u Zadru izdalo je Nerezînski beseduâr: rječnik govora Nerezina na otoku Lošinju. Rječnik se temelji na životnom djelu Onorata Bonića (1923.  ̶  2009.) koji je prikupljao dijalektalne riječi rodnih Nerezina pripremajući knjigu koju nažalost nije uspio dovršiti. Nakon njegove smrti, Bonićevi su nećaci donijeli kutijice s riječima sa Sicilije gdje mu je živjela sestra kod koje je povremeno boravio. Vrijedni Nerezinci potrudili su se da Bonićev trud ne propadne nego da se stručno obradi, a među njima je posebno zaslužna Flavia Zorović koja je kompletirala fond dijalektalnih riječi i snimila njihov točan izgovor. Uz njih dvoje, suautorica je dr. sc. Nataša Šprljan sa Sveučilišta u Zadru koja je napisala popratni opis nerezinskog govora i ujedno je urednica izdanja.
Beseduâr broji gotovo 12.600 leksikografskih natuknica, a popraćen je prilozima iz lokalne frazeologije (422 frazema), paremiologije (149 poslovica i uzrečica) i toponimije (175 toponima). Riječ je o govoru koji pripada otočnome poddijalektu sjevernočakavskog ili čakavskog ekavskog dijalekta. Zahvaljujući specifičnoj jezičnoj povijesti otoka Lošinja, rječnik je neprocjenjivo vrelo spoznaja za hrvatsku dijalektologiju i slavistiku na svim razinama, od leksikologije do akcentologije, a onda i za kontaktnu lingvistiku i etimologiju.
Knjiga je predstavljena u subotu, 9. ožujka 2024. godine u hotelu Televrin u Nerezinama, a uz Flaviu Zorović i Natašu Šprljan na predstavljanju su govorili dr. sc. Julijano Sokolić te sa zadarskog sveučilišta dr. sc. Vladimir Skračić i dr. sc. Nikola Vuletić. Predstavljanje je moderirala Irena Dlaka, a svojim su nastupima uveličali  Folklorno društvo „Studenac“ iz Nerezina i klapa Čikat iz Malog Lošinja.

Joomla templates by a4joomla